Kısa-Orta-Uzun Etkili İnsülinler

Tip-1 diyabette mutlaka insülin kullanılırken; tip-2 diyabette hastanın durumuna göre kullanılır veya kullanılmaz. Örneğin c-peptidi çok düşük veya HbA1c’si çok yüksek olan tip-2 diyabet hastasına insülin başlanır.

İnsülin preparatları etki sürelerine göre 3’e ayrılmaktadır (Tablo-1).

Tablo-1: İnsülinlerin etki sürelerine göre sınıflandırılması

Kısa etkili insülinler tokluk kan şekerini; uzun etkili insülinler açlık kan şekerini düşürür. Orta etkili insülin açlık kan şekerini düşürürken tokluk kan şekerini de düşürebilir.

Fizyolojik insülin salınımı taklit edilerek günde 4 kere kullanılmaktadır. 3 defa kısa etkili, sabah, öğle ve akşam yemeklerinden sonra tokluk kan şekerini düşürmek için (bolus insülin); 4. olarak günde 1 kez uzun etkili, gün içerisinde açlık kan şekerini düşürmek için kullanılır (bazal insülin).

Tokluk kan şekerini düşürenler yemekle bağlantılıyken; açlık kan şekerini düşürenler yemekten bağımsızdır. İstisna olarak orta etkili NPH, açlık kan şekerini düşürür ve yemekle bağlantılıdır.

İnsülinler ile ilgili detaylı bilgileri slaytımızda bulabilirsiniz.

Önemli Hatırlatma

Değerli Ziyaretçiler,

Sitemizdeki içeriklerin tamamı herhangi bir ticari kaygı olmadan hazırlanmakta olup, eczacılık mesleğine katkı sunması amacıyla mesleki duyarlılık temelinde özgün olarak sizlere sunulmaktadır.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.