Aminoglikozidler

Moleküllerindeki polar yapılar olan polikatyonik gruplardan dolayı düşük lipofilik özelliktedirler; en az lipofilik olan antibiyotiklerdir.

Lipofilisitelerinin düşük olması nedeniyle mide-bağırsak kanalından az absorbe edilirler. Bu nedenle sistemik enfeksiyonların tedavisinde parenteral yolla kullanılmaktadırlar.

Nispeten güçlü bazlar olup bazik ortamda iyonizasyon oranları azalır ve bakteri hücrelerine girişleri artar fakat bu durumun klinik bir önemi yoktur.

Hızlı bakterisid etki gösterirler. Bakterisid etkileri doza bağımlıdır; tek seferde yüksek doz verilmesi hızlı bakterisid etki oluşturur.

Dar spektrumlu antibiyotiklerdir.

Aminoglikozidlere en duyarlı olanlar gram (-) aerobik basillerdir.

Tablo-1: Aminoglikozidlerin günde tek doz kullanıma imkan vermesinin nedenleri

Endikasyonları

  • Dar terapötik indeksli olduğu ve önemli oranda risk oluşturan toksisiteler (Nefrotoksik, ototoksik, nörotoksik) oluşturabildiği için genelde diğer antibiyotiklere yanıt vermeyen ciddi enfeksiyonlarda kullanımı vardır.
  • Gram (-) bakterilere bağlı karın-içi, pelvis-içi, akciğer, yumuşak doku ve kemiklerde gelişen enfeksiyonlarda kullanımı vardır.
  • Böbrekte plazmadan çok daha fazla birikme potansiyelinden dolayı komplikasyonlu idrar yolu enfeksiyonlarında kullanımı vardır.
  • Pseudomonas enfeksiyonlarında, hastane enfeksiyonlarında, hastalık etkeni belirlenmemiş septisemilerde kullanımı vardır.
  • Böbrek fonksiyonlarına göre doz ayarı gerektirmektedir.

Aminoglikozid Türleri

Yan Etkileri

En önemli ve ciddi 3 yan etkisi vardır (Tablo-2).

Tablo-2: Aminoglikozidlerin en önemli 3 yan etkisi

AMİNOGLİKOZİDLER İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİLERİ VE GÜNCEL MÜSTAHZAR TABLOLARINI SLAYTIMIZDA BULABİLİRSİNİZ.

“AMİNOGLİKOZİDLER İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER” YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ.

Önemli Hatırlatma

Değerli Ziyaretçiler,

Sitemizdeki içeriklerin tamamı herhangi bir ticari kaygı olmadan hazırlanmakta olup, eczacılık mesleğine katkı sunması amacıyla mesleki duyarlılık temelinde özgün olarak sizlere sunulmaktadır.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.