Kontraseptifler

Doğum kontrolü yöntemi, insanlık tarihi kadar eskidir. Belgelenmiş doğum kontrolü tarihi MÖ 3000 yılında Antik Mısır’da kondom kullanılmasıyla başlamıştır.

MÖ 1800’lü yıllarda ise yine Antik Mısır’da timsah dışkısı, bal, sodyum karbonat içerikli vajinal tıkaçların kullanılırken; MÖ 600’lü yıllarda ise Libya’da silphion (ferula silphium) bitkisinin yenmesinin doğum kontrolü sağladığı keşfedilir; bitkinin yoğun toplamaları sonucu soyu tümüyle tükenir.

MS 1600’lü yıllarda Avrupa’da balık ve hayvan bağırsaklarından üretilen kondomların cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkları engellemek amacıyla kullanılmıştır.

1730’larda ise Kasanova kondomu kuzu bağırsağından üretilen kondomları hamileliği engellemek amacıyla kullanılmıştır. 1844’te Charles Goodyear ilk plastik kondomu üretmiştir.

Sonraki yıllarda rahim içi araçlar, vajinal duşlar, süngerler ve diyafram üretilmeye başlanmış, 1960 yılında ABD’de ilk oral kontraseptif kullanıma sunulmuş, 1980’lerde düşük doz, bifazik ve trifazik oral kontraseptifler kullanılmıştır. 1998’de postkoital kontraseptif kullanımı onaylanmış; 2000’lerde uzun süre etkili hormon enjeksiyonları, progesteron içerikli RİA, vajinal halka, patch uygulamaları ve sürekli kullanılan oral kontraseptifler geliştirilmiştir.

Hormonal Olmayan Kontraseptifler

Kadınlar ve erkekler tarafından uygulananlar olmak üzere ikiye ayrılır. Kadınlarda uygulananların etkinliği oral kontraseptiflerden düşüktür.

Hormonal Kontraseptifler

Gebe kalmayı önlemek amacıyla kadınlar tarafından kullanılan steroid yapılı hormonal ilaçlardır.

Estrojen-projestin (projestojen) içeren kombine veya sadece projestin içeren homonal kontraseptifler bulunmaktadır. Doğum kontrolünde en sık kullanılan, oral kombine kontraseptiflerdir. Diğer hormonal kontraseptifler de etkili olmakla birlikte oral kontraseptiflerin oral kullanım avantajından dolayı onlar kadar sık kullanılmazlar.

Kontrasepsiyon ve kontraseptifler hakkındaki detaylı bilgilere slaytımızdan ulaşabilirsiniz.

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.