PASİF SİGARA İÇİCİLİĞİNİN NEDEN OLABİLECEĞİ ZARARLAR

GEBELER VE ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ MUHTEMEL ETKİLER

Sigara bağımlılığı gün geçtikçe daha da yaygınlaşan toplumsal bir sorun haline gelmiş olup birçok kronik hastalığın altta yatan nedeni olarak sayılmaktadır. Pasif sigara içiciliği, tütün ürünlerinin yanmasıyla oluşan duman ile sigara içen kişinin dışarıya üflediği duman karışımının solunması olup duman sigarada süzülmez ve doğrudan havaya karışır, bu nedenle daha fazla zehirli madde içerir; pasif içiciler ve sigara içenler solunum hastalıkları, akciğer kanseri ve kardiyovasküler hastalıklar açısından daha risklidirler.

Sigara dumanından alınan CO (karbon monoksit) hücrelerin oksijeni kullanmasını engelleyerek, organların çalışmasına zarar verir ve karboksihemoglobin (COHb) oranı havadaki CO yoğunluğu ile doğru orantılı olarak artar.

Sigara nitrojen oksitten nikotine, karbon monoksitten amonyağa kadar uzanan 4.000 kadar zararlı madde içermektedir. Nikotin sigarada bulunan bağımlılıktan sorumlu ana madde olup diğer maddelerden bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Boya sökücü aseton
  • Akü yapımında kullanılan kadmiyum
  • Roket yakıtı metanol
  • Çakmak gazı bütan
  • Temizlik maddesi amonyak
  • Fare zehiri arsenik
  • Öldürücü zehir hidrojen siyanür

Bu toksin ve karsinojenler yanan sigara ile havaya yayılır; havadaki kimyasal maddeler, sigara içen kişinin dışarı üflediği duman ile karışır ve içen kişinin yakınındakiler için riskli bir ortam oluşturur.

Yanan sigara dumanının 2/3’ü içen kişinin akciğerine ulaşmazken sigara içmeyenlerin soluduğu havaya karışır; sigaradan doğrudan havaya karışan bu duman, daha fazla zehir içerir; yani pasif içiciler sigara içenlerden daha çok zarar görebilirler. Sigara dumanı, pasif içicilerde ve sigara içenlerde solunum problemlerinin, akciğer kanserinin ve kardiyovasküler hastalıkların daha fazla görülmesine yol açmaktadır. Sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerde koroner kalp hastalığı riski %20 – 50 oranında artmaktadır.

Pasif içicilik ergenlerde dislipidemiye yol açabilmektedir. Yapılan bir çalışmada kendileri içmeyip aileleri sigara içen ergenlerde, aileleri sigara içmeyen yaşıtlarına göre total kolesterol düzeyinin daha yüksek ve HDL düzeyinin de daha düşük olduğu belirlenmiştir.

Pasif İçiciliğin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Bebekler hava kirliliğinden de en çok etkilenen grubu oluştururlar. Çünkü alveollerin %80’i doğumdan sonra oluşur ve akciğer gelişimi ergenlikte de devam eder. Yenidoğanlarda akciğer oldukça hassas olup solunum sayısı ve aktivite derecesi yüksek olan bebeğin akciğerine toksinler daha fazla miktarda ulaşmaktadır. Bu nedenle çocukların yanında sigara içilmesi önemli bir halk sağlığı problemini de beraberinde getirmektedir.

Pasif içicilik ile çevresel sigaraya maruziyet sonucu akciğerlerde mukus üretimi 7 kata kadar artmakta, silier hareketler azalmakta, lökosit sayısı ve alerjenlerin mukozal geçirgenliği artmakta ve sonuçta total ve spesifik IgE yapımı ile kanda eozinofil sayısında artış gözlenmektedir.

Anne babanın sigara içmesi çocukta otitis media riskini artırmakta olup bu daha çok yineleyen akut otitis media ataklarını kapsamaktadır. Yapılan bir çalışmada pasif içici 6 aylık bebekler ortalama 7.1 seröz otitis media atağı geçirirken, yanında sigara içilmeyen bebeklerin 5,8 atak geçirdiği görülmüştür. Başka bir çalışmada pasif içicilerde seröz otitis media 28 günde iyileşirken, diğerlerinde 19 günde iyileştiği görülmüştür.

Pasif içicilik alerjik rinit belirtilerini artırmakla beraber alerjik riniti olmayan çocuklarda da burun tıkanıklığına yol açarak uyku kalitesini bozmaktadır.

Pasif İçiciliğin Gebeler Üzerindeki Etkileri

Prenatal dönemde pasif sigara dumanına maruziyet, bebeğin sağlığını aktif içicilik kadar olumsuz etkilemektedir. Pasif içici gebelerde düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme, preterm doğum eylemi ve 35 haftadan küçük gestasyonel yaşta bebek dünyaya getirme riski artar.

Bir çalışmada da sigara içen hamilelerin bebeklerinin sigara içmeyenlerin bebeklerine göre %38 daha fazla oranda bronşit ve pnömoni nedeniyle hastaneye başvurmakta olduğunu ve başvuru sıklığının içilen sigara sayısı ile ilişkili olarak arttığını göstermektedir.

Laktasyon döneminde sigara içen annelerin süt yapımının azaldığı ve bebeklerin gereğince kilo alamadığı gösterilmiştir. Sigara içen annelerin bebeklerinde, süt ile geçen veya solunan havadan alınan nikotin ve primer metaboliti olan kotinin düzeyinin yüksek olduğu saptanmıştır. Sütte bulunan nikotin konsantrasyonu aynı anda alınan anne plazma örneğine göre 1.5 – 3.0 kat daha fazla olup sütte yarılanma ömrü plazmaya benzer şekilde 60 – 90 dakikadır. Yapılan bir çalışmada sigara içip sonra emziren annelerin bebeklerinde, sigara içmeyen ancak formül mama ile bebeklerini besleyen annelerin bebeklerine göre akut solunum yolu enfeksiyonlarının daha az görüldüğünü ifade etmektedir; yani buradan anne sütü-sigara kombinasyonuna göre, mama-sigara kombinasyonunun riski daha fazla artırdığı ve bu nedenle anne sigara içse bile emzirmeye devam etmesi gerektiği sonucu çıkmaktadır.

Kaynak:

  1. Hızel Bülbül S. ve Ceyhun A.G. Pasif Sigara İçiciliği. Türk Aile Hek Derg 2006; 10(3): 123-128.

“SİGARA-İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ” YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ.


13 yorum

zoritoler imol · 14 Ocak 2023 19:19 tarihinde

Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boringK I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

oakville homes for sale · 20 Ocak 2023 09:49 tarihinde

me encantei com este site. Para saber mais detalhes acesse o site e descubra mais. Todas as informações contidas são informações relevantes e diferentes. Tudo que você precisa saber está está lá.

Jackpot168 · 8 Mart 2023 23:31 tarihinde

You made several nice points there. I did a search on the subject and found the majority of people will go along with with your blog.

สสกานต์ · 9 Mart 2023 01:51 tarihinde

You have remarked very interesting points! ps decent website.

best business valuation · 9 Mart 2023 07:33 tarihinde

Rattling clean website , thanks for this post.

aladdin138 · 9 Mart 2023 15:36 tarihinde

Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

mantap168 · 9 Mart 2023 17:47 tarihinde

I am really inspired together with your writing abilities as well as with the layout in your weblog. Is that this a paid subject matter or did you customize it your self? Anyway keep up the nice quality writing, it’s uncommon to look a nice blog like this one nowadays..

Sultan88 · 12 Mart 2023 21:22 tarihinde

I got what you intend, regards for posting.Woh I am happy to find this website through google.

commercial painting services · 14 Mart 2023 06:24 tarihinde

I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the road. Cheers

cheap gyms near me · 14 Mart 2023 12:42 tarihinde

I appreciate, cause I found just what I was looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

livraison · 15 Mart 2023 22:13 tarihinde

Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back in the future. I want to encourage that you continue your great job, have a nice holiday weekend!

travel agency · 18 Mart 2023 07:29 tarihinde

I went over this internet site and I think you have a lot of excellent information, saved to fav (:.

ufa888 · 15 Haziran 2023 05:07 tarihinde

Perfect piece of work you have done, this internet site is really cool with superb information.

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

E-BÜLTEN

Yeni yüklenen slaytlardan ve güncel yazılardan haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresiniz ile e-bültene kaydolabilirsiniz.